AULA PARTICULAR DE INGLÊS no local e horário de sua preferência em São José dos Campos.
Aulas de Holandês - Curso de Holandês com aulas particulares em São José dos Campos, São Paulo.

Containertermen - Dutch Glossary

Corner fitting
Iedere container is op elke hoek voorzien van een corner fitting. Dit is een stalen kubus die aan iedere buitenkant voorzien is van een ovale opening. Deze openingen dienen om de containers op te heffen of om ze vast te zetten op het schip, de vrachtwagen, de spoorwagon of om de container aan een andere container te koppelen.

Feedering
Feedering is het verschepen van (container)lading vanuit meerdere (kleinere) havens naar één (grotere) haven, waar de lading, voor transoceanisch vervoer, wordt overgeladen op een groter schip. Feedering omvat ook de omgekeerde beweging: (container)ladingen, afkomstig van een transoceanische lijn, worden verder vervoerd naar diverse kleinere havens.

Portaalkraan
Een portaalkraan is een verrijdbare kraan de vorm van een portaal. Bijna alle containerterminals zijn voorzien van dergelijke kranen. Portaalkranen worden ook gebruikt voor het lossen van bulkschepen.

Reach-Stacker
Een reach-stacker is een heftoestel waarmee containers kunnen worden gestapeld of worden geladen of gelost op of van opleggers en spoorwagons. Door middel van een telescopische hydraulische arm, die voorzien is van een spreader, kunnen de containers zeer hoog worden gestapeld (sommige toestellen kunnen de containers tot tien hoog stapelen).

Spreader
Een spreader is een uitschuifbaar, metalen raam waarmee containers worden opgetild door portaalkranen, straddle carriers, transtainers, reach-stackers of heftrucks. Vermits er containers van verschillende lengtes bestaan (de meest gebruikelijke internationale lengtes zijn twintig en veertig voet) kan het metalen raam hydraulisch worden uitgeschoven tot de geschikte lengte.wordt gereikt. Op iedere hoek van het raam bevindt zich een ovale, kegelvormige pin. Door die pin over negentig graden te draaien wanneer die in de voorziene opening op de container werd geplaatst, kan de container worden opgetild.

Straddle carrier - Portaalhefwagen
Een straddle carrier is een heftoestel waarmee containers worden gelost van of geladen op een oplegger. Het toestel rijdt over de oplegger heen en tilt de container verticaal op. De straddle carrier rijdt op luchtbanden en kan containers na lossing tot drie hoog stapelen op het opslagterrein van een containerterminal, waar ze in rijen, los van elkaar worden gestapeld. De containers worden zodanig in rijen gestapeld dat de straddle carrier over elke rij kan rijden om op die manier containers weg te nemen of bij te plaatsen. Het heftoestel wordt ook gebruikt om de containers van onder de portaalkranen langszij het schip, of van onder een transtainer van een spoorbundel naar het opslagterrein te brengen en omgekeerd.

Strippen
Strippen komt voor bij LCL-ladingen (Less than Container Load). Men spreekt van LCL wanneer de rederij of de vervoerder van containers ook partijen goederen, die in volume kleiner zijn dan de inhoud van een container, ter vervoer aanneemt. De vervoerder zal verschillende dergelijke kleine partijen bundelen tot hij er één container kan mee vullen. Het lossen van diverse kleine partijen uit één container noemt men strippen.

Stuffen
Stuffen komt voor bij LCL-ladingen (Less than Container Load). Men spreekt van LCL wanneer de rederij of de vervoerder van containers ook partijen goederen, die in volume kleiner zijn dan de inhoud van een container, ter vervoer aanneemt. De vervoerder zal verschillende dergelijke kleine partijen bundelen tot hij er één container kan mee vullen. Het laden van diverse kleine partijen in één container noemt men stuffen.

Transtainer
Een transtainer is een heftoestel waarmee containers worden geladen op of gelost van spoorwagons. Het is een portaalkraan die meestal op rails rijdt en wordt opgesteld over een spoorbundel op een containerterminal. De containers worden door de transtainer langszij de spoorbundel geplaatst, waarna ze door straddle carriers verder worden vervoerd naar het opslagterrein. Transtainers worden soms ook ingezet op opslagterreinen van containerterminals voor het stockeren van containers in grote blokken. In dat geval rijden de transtainers op luchtbanden.

Twistlock
Een twistlock is een speciale dubbele pin waarmee op elkaar gestapelde containers worden vastgemaakt. De pinnen hebben een ovale kegelvorm en passen precies in de ovale openingen in de corner posts van een container. Door de pin over een hoek van negentig graden te draaien, zitten ze vast. Door de twee pinnen vast te maken in twee naast of boven elkaar staande containers, zijn de containers aan elkaar vastgekoppeld.

No comments: